26-11-14

WELKOM!

  

WELKOM
op de website
van het Bezinningscentrum
Abdij Herkenrode

 

 


"Alle cisterciënzerabdijen
en dus ook de Abdij Herkenrode
zijn geroepen
een icoon te worden van het paradijs"
                                     br. Guerric Aerden ocso
 
 


  Welkom aan de zusters van Bilzen!

groepsfoto-zusters.jpg
Eind juli verhuisden de zusters van Bilzen definitief naar Herkenrode. Daarmee verdubbelde het aantal zusters op de kloostersite ineens van 7 naar 14. Hierboven ziet u de voltallige groep.
Zittend: zrs. Jean-Baptiste, Cyrilla en Lutgardis
Staand: Zrs. Relinde, Petra, Majella, Imelda, Bernard, Eduarda, Johanna, Flora, Jaklien, Augusta en Patricia.
Ondertussen hebben de zusters van Bilzen zich uitstekend geïntegreerd in hun nieuwe omgeving. Wij wensen ze alvast een mooie tijd in Herkenrode!

 


BEELDEN UIT HET BEZINNINGSCENTRUM

Lezing over Franz Anton Brändl (1720-1782)
de schilder van de blauwe zaal

Blauwe-zaal.jpgBrändl-jachttafereel.jpg  Brändl-bloemenkrans.jpgLezing-Brändl.jpg
Het Stadmus Hasselt organiseerde op zaterdag 8 november een lezing over Franz Anton Brändl, de schilder van de blauwe zaal. De lezing werd gegeven door historica Marleen Martens die samen met Lieve Pollet een grondige studie maakte over deze Praagse schilder. Veel is er nochtans niet over hem te vinden. We weten wel dat hij een afstammeling is van Petr Brändl, een vooraanstaand Boheems barokkunstschilder.
Franz Anton werd geboren in Praag in 1720 en vestigde zich vanaf 1749 in Hasselt. Hij kreeg de opdracht van abdis Augustine Van Hamme om de ontvangstruimte (blauwe zaal) van de nieuwe abdisresidentie van Herkenrode te schilderen (na 1775). Waarschijnlijk heeft hij enkel het jachttafereel en het paneel erboven geschilderd. De overige panelen zijn van mindere kwaliteit en waarschijnlijk van een andere schilder (Martin Aubée?). De bloemenkrans op de eerste verdieping van het abdissenhuis is eveneens door F.A. Brändl gesigneerd.
Er was bijzonder veel belangstelling voor deze lezing maar heel wat bezoekers kwamen ook om de 18e-eeuwse abdisresidentie te bezichtigen, die uitzonderlijk open was voor publiek. Uiteindelijk moest Marleen drie keer na elkaar de lezing geven voor ca. 200 belangstellenden in een overvolle conferentiezaal.